Jumaat, 24 Februari 2012

Bidang Tugas Pegawai Veterinar Kawasan Kita


Informasi ini penting untuk semua penternak bagi memahami skop & bidang tugas vaterinar di kawasan masing-masing. Jika mereka tidak melakukan tugas ini kita boleh beri surat komplen. Tetapi. Kita juga harus muhasabah diri jika meminta mereka memberi perkhidmatan yang diluar daripada bidang tugas ini.

PENGHURAIAN TUGAS PEMBANTU VETERINAR

1. SKIM PERKHIDMATAN
Pembantu Veterinar Gred G17,G22, G26

2. PERINGKAT ORGANISASI
Jabatan Perkhidmatan Haiwan Persekutuan, Jabatan Perkhimatan Haiwan Negeri, Jabatan Perkhidmatan Haiwan Dan Perusahaan Ternak Sabah dan Jabatan Perkhidmatan Haiwan Sarawak.

3. RINGKASAN TUGAS
Bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas pengurusan haiwan dan penguatkuasaan di peringkat Kumpulan Sokongan dan melaksanakan kerja-kerja di Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT), pengurusan kesihatan haiwan, pengurusan kesuburan haiwan, pemeriksaan di pusat kuarantin haiwan, pemeriksaan ante-mortem dan post-mortem di abatoir dan loji pemprosesan, memberi khidmat nasihat mengenai usaha ternakan, penguatkuasaan undang-undang veterinar, pengumpulan data haiwan dan penyediaan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan yang ditentukan dari semasa ke semasa.

4. BIDANG TUGAS
Secara amnya bidang tugas Pembantu Veterinar adalah berbeza mengikut lokasi penempatan mereka bertugas dan adalah seperti berikut:-

4.1 Bidang Tugas Pembantu Veterinar Gred G26 dan G22




4.1.1 Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT)
(a) Penyeliaan dan perlaksanaan kerja-kerja berkaitan dengan ujian mutu susu seperti ujian alkohol, Solid Non-Fat (SNF), ketumpatan bandingan susu, ujian kandungan lemak susu, Methylene Blue Reduction Test;
(b) Penyeliaan kerja-kerja sanitasi dan kebersihan loji susu, peralatan chiller dan cooler, tangki susu, tong susu, lantai dan kawasan loji;
(c) Pengaturan pemasaran susu di PPIT ke kilang dan pemprosesan susu untuk jualan tempatan;
(d) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(e) Penyediaan laporan dan pengemaskinian rekod; dan
(f) Penyeliaan kakitangan di bawah pengawasan pegawai.




4.1.2 Ladang Ternakan Jabatan




4.1.3 Kuarantin Haiwan
(a) Mengumpul data dan mengemaskini maklumat untuk analisis oleh pihak atasan bagi perancangan pengeluaran dan penambahbaikan genetik;
(b) Melaksanakan program penambahbaikan genetik seperti rancangan permanian beradas, pengesanan/penyelarasan berahi yang terancang (synchronization of heat) dan pemeriksaan libido;
(c) Menyelia program penyuntikan pelalian terhadap penyakit semasa wabak atau sebagai aktiviti rutin mengikut program yang terancang;
(d) Mengawal selia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(e) Mengawalselia penyediaan laporan dan pengemaskinian rekod; dan
(f) Menyelia kakitangan di bawah pengawasan pegawai.
(g) Menyelia pemeriksaan dokumentasi di pintu-pintu masuk negara seperti sijil kesihatan, sijil eksport, permit import dan lain-lain dokumen yang berkaitan dengan pengimportan atau pengeksportan barangan asal haiwan;
(h) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;




4.1.4 Pejabat Haiwan Daerah




4.1.5 Pusat Latihan Jabatan




4.1.6 Abatoir Jabatan
(a) Penyediaan laporan dan pengemaskinian rekod; dan
(b) Penyeliaan kakitangan di bawah pengawasan pegawai.
(c) Memberi khidmat nasihat dan aspek amalan penternakan yang baik;
(d) Menyediakan draf pelbagai laporan teknikal secara berkala;
(e) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(f) Memastikan rekod dikemaskini dan disimpan dengan teratur; dan
(g) Menyelia kakitangan di bawah pengawasan pegawai.
(h) Menyediakan draf jadual kursus tahunan untuk kakitangan jabatan dan penternak;
(i) Mengumpul data dan pengemaskinian maklumat untuk analisis oleh pihak atasan bagi perancangan latihan dan penambahbaikan kursus;
(j) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(k) Menyediakan draf laporan keberkesanan kursus secara berkala;
(l) Memastikan rekod dikemaskini dan disimpan dengan teratur; dan
(m) Menyelia kakitangan di bawah pengawasan pegawai.
(n) Menyelia pemeriksaan ante-mortem sebelum penyembelihan dan pemeriksaan daging selepas penyembelihan;
(o) Menyelia kerja-kerja sanitasi dan kebersihan abatoir, peralatan chiller dan cooler, lantai dan kawasan abatoir;
(p) Mengawalselia pembuangan sisa di abatoir jabatan;
(q) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(r) Menyediakan laporan penyembelihan secara berkala; dan
(s) Menyelia kakitangan di bawah pengawasan pegawai.




4.1.7 Abatoir Dan Loji Pemprosesan Milik Swasta




4.1.8 Zon Pengeluaran Ternakan
(a) Menyelia pemeriksaan ante-mortem dan post-mortem;
(b) Menyelaras pengambilan dan penghantaran sampel untuk pemantauan kebersihan dan kadar pencemaran dan kualiti produk di abatoir atau loji pemprosesan;
(c) Mengawalselia pembuangan sisa di abatoir atau loji pemprosesan;
(d) Memantau tahap keakuran peraturan dalam pensijilan Veterinary Health Mark (VHM) dan amalan pembuatan yang baik (Good Manufacturing Practice);
(e) Menyediakan laporan pemeriksaan loji secara berkala; dan
(f) Mewujudkan jaringan kerjasama dengan pemilik loji pemprosesan dengan jabatan.
(g) Memberi khidmat nasihat kepada penternak mengenai amalan penternakan yang baik;
(h) Menyediakan maklumat asas untuk kertas kerja projek penternakan bagi maksud mendapatkan pembiayaan;
(i) Mengumpul data dan mengemaskini maklumat untuk analisis oleh pihak atasan bagi perancangan strategi pemasaran dan pengeluaran;
(j) Melaksanakan program penambahbaikan genetik seperti rancangan permanian beradas, pengesanan/penyelarasan berahi yang terancang (synchronization of heat) dan pemeriksaan libido;

4.1.9 Penguatkuasaan Undang-Undang Veterinar

4.2 Bidang Tugas Pembantu Veterinar Gred G 17
(a) Mewujudkan jaringan kerjasama dengan pemilik ladang komersil dan ladang projek integrasi ternakan;
(b) Mengawalselia penyelenggaraan kenderaan, peralatan dan kemudahan pejabat;
(c) Memastikan rekod dikemaskini dan disimpan dengan teratur; dan
(d) Menyelia kakitangan di bawah pengawasan pegawai.
(e) Penerangan kepada orang awam mengenai langkah-langkah kawalan penyakit.

4.2.1 Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT)
(a) Menjalankan kerja-kerja berkaitan dengan ujian mutu susu seperti ujian alkohol, Solid Non-Fat (SNF), ketumpatan bandingan susu, ujian kandungan lemak susu, Methylene Blue Reduction Test.
(b) Menyelenggaraan peralatan susu seperti milk line vacuum, compressor, milking cluster dan milking parlour;
(c) Menjalankan kerja-kerja sanitasi dan kebersihan loji susu, peralatan chiller dan cooler, tangki susu, tong susu, lantai dan kawasan loji; dan
(d) Mengemaskini maklumat dan penyimpanan rekod.

4.2.2 Ladang Ternakan Jabatan
(a) Membuat pemeriksaan fizikal dan pengiraan ternakan yang dipelihara dalam ladang;
(b) Merawat ternakan yang sakit;
(c) Menjalankan penyuntikan pelalian terhadap penyakit semasa wabak atau sebagai aktiviti rutin mengikut program yang terancang;
(d) Membuat pemeriksaan tahap kesuburan dan kebuntingan ternakan; dan
(e) Mengemaskini maklumat dan penyimpanan rekod.
(f) Membuat pemeriksaan fizikal harian terhadap ternakan yang dipelihara dalam kuarantin dan barangan asal haiwan di pintu masuk dan barangan yang dibawa keluar negara;
(g) Memberi rawatan kepada ternakan yang sakit;
(h) Membuat pemeriksaan dokumentasi di pintu-pintu masuk negara seperti sijil kesihatan, sijil eksport, permit import dan lain-lain dokumen yang berkaitan dengan pengimportan atau pengeksportan barangan asal haiwan; dan
(i) Menjalankan program pembasmian kuman dan aktiviti nyah jangkitan ke atas premis dan persekitaran kuarantin.
(j) Menjalankan penyuntikan pelalian terhadap penyakit ternakan semasa wabak atau sebagai aktiviti rutin mengikut program yang terancang;
(k) Melaksanakan pengambilan dan penghantaran sampel untuk ujian makmal; dan
(l) Memberi perkhidmatan teknikal dalam aspek amalan perubatan veterinar di lapangan dan klinik haiwan di bawah pengawasan Pegawai Veterinar (Doktor Veterinar Berdaftar);
(m) Mengutip hasil kerajaan dari perkhidmatan yang dibekalkan; dan
(n) Mengemaskini maklumat dan menyimpan rekod.
(o) Membantu dalam perlaksanan latihan berbentuk hands-on dan kursus kepada usahawan dan kakitangan Jabatan;
(p) Mengemaskini maklumat dan menyimpan rekod; dan
(q) Mengutip hasil kerajaan dari perkhidmatan yang dibekalkan.

4.2.3 Kuarantin Haiwan

4.2.4 Pejabat Haiwan Daerah

4.2.5 Pusat Latihan Jabatan
(a) Menjalankan pemeriksaan ante-mortem sebelum penyembelihan dan pemeriksaan daging selepas penyembelihan;
(b) Membuat penyampelan tisu dan cairan tubuh untuk ujian makmal dan pengesahan kehadiran dadah veterinar;
(c) Menjalankan kerja-kerja sanitasi dan kebersihan abatoir, peralatan chiller dan cooler, lantai dan kawasan abatoir;
(d) Mengemaskini maklumat dan menyimpan rekod; dan
(e) Mengutip hasil kerajaan dari perkhidmatan yang dibekalkan.
(f) Membantu pemeriksaan karkas atau produk hasilan ternakan;
(g) Mengambil dan menghantar sampel untuk pemantauan tahap kebersihan loji, kadar pencemaran dan kualiti produk;
(h) Membantu perlaksanaan audit tahap keakuran kepada peraturan dalam pensijilan Veterinary Health Mark (VHM) dan amalan pembuatan yang baik (Good Manufacturing Practice); dan
(i) Membantu penyediaan laporan pemeriksaan loji secara berkala.
(j) Memberi perkhidmatan teknikal dan amalan perubatan veterinar dibawah pengawasan Pegawai Veterinar (Doktor Veterinar Berdaftar) kepada penternak dan pemilik haiwan;
(k) Membantu dalam perlaksanaan latihan berbentuk hands-on di lapangan kepada usahawan dalam bidang penternakan;
(l) Membuat pemeriksaan tahap kesuburan dan kebuntingan ternakan;
(m) Menyelia kerja-kerja pembangunan kawasan penanaman pastura dan foder dan kawasan integrasi ternakan dalam perladangan; dan
(n) Mengemaskini maklumat dan menyimpan rekod.

4.2.6 Abatoir Jabatan

4.2.7 Abatoir Dan Loji Pemprosesan Milik Swasta

4.2.8 Zon Pengeluaran Ternakan
(a) Menjalankan penyingkiran ternakan yang sakit atau yang dijangkiti;
(b) Menjalankan penyahjangkitan premis dalam program kawalan penyakit;
(c) Membantu dalam pemeriksaan ladang ternakan bagi mengesan jangkitan penyakit ternakan; dan
(d) Mengambil sampel untuk ujian makmal.

4.2.9 Penguatkuasaan Undang-Undang Veterinar

5. HUBUNGAN KERJA
5.1 Luaran
5.2 Dalaman
6.1 Dalam Pejabat/Permis
6.2 Luar Pejabat
(i) Orang awam.
(ii) Penternak tradisional.
(iii) Pengusaha ternakan komersial.
(iv) Syarikat swasta.
(v) Jabatan/agensi kerajaan yang lain.
(vi) Peniaga ternakan/hasil ternakan.
(vii) Pemilik loji/abatoir swasta.
(i) Rakan sekerja di pejabat/unit/bahagian yang sama.
(ii) Pegawai dan kakitangan dalam organisasi yang sama.

6. PERSEKITARAN KERJA(i) Kawasan pejabat.
(ii) Kawasan ladang.
(iii) Pusat latihan.
(iv) Kawasan loji.
(i) Ladang penternak.
(ii) Abatoir dan loji swasta.
(iii) Kawasan rumah pelanggan (penternak, pengusaha dan lain-lain).

7. KEBOLEHAN YANG DIUTAMAKAN (PENGETAHUAN/KEMAHIRAN)Mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam bidang teknikal dalam amalan perubatan veterinar, amalan penternakan yang baik, kesejahteraan dan kebajikan haiwan, keselamatan produk ternakan dan peraturan dan undang-undang veterinar.

8. SIFAT-SIFAT YANG BERSESUAIAN DENGAN JAWATAN(i) Berminat dengan bidang haiwan.
(ii) Kasih sayang terhadap haiwan.
(iii) Tahan lasak untuk kerja lapangan.
(iv) Bersih, cekap dan amanah.
(v) Jujur.
(vi) Bertanggungjawab.
(vii) Kemahiran berkomunikasi.

9. ANCAMAN/BAHAYA
(i) Terdedah kepada bahaya penyakit berjangkit (zoonotik).
(ii) Terdedah kepada kecederaan diri semasa mengendalikan haiwan.
(iii) Penyelewengan semasa kerja.
(iv) Kepentingan diri.
(v) Terdedah pada unsur rasuah.


http://www.jpa.gov.my/pekeliling/pp05/bil35/LampC.pdf

Khamis, 23 Februari 2012

Potensi Penternakan Kambing


Dasar Pertanian Negara ke-3 (DPN 3 ) telah menitikberatkan pengeluaran bahan makanan dari sumber tempatan dan ini termasuklah pengeluaran komoditi daging kambing. Selaras dengan DPN 3 ini, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) telah meneliti dan menilai semula peranan yang boleh dimainkan dalam bidang usaha ini.

Jabatan mendapati hasil pengamatan dan penelitian beberapa projek tertentu di lapangan, bidang usaha pengeluaran kambing boleh digerakkan dan diberikan penekanan semula iaitu sesuai dangan potensinya pada masa hadapan.

Walaupan kambing telah lama dipelihara oleh penternak di negara kita, perusahaan ini dikendalikan secara kecil-kecilan sama ada sebagai aktiviti sampingan, mengawal rumpai, hobi dan sebagai sumber protein haiwan bagi keperluan keluarga.

Permintaan bagi danging kambing pada tahun 2010 diunjurkan sebanyak 21.30 tan metrik sedangkan pengeluaran hanyalah di tahap 2.18 tan metrik sahaja. Kadar sara diri bagi daging kambing pada tahun 2010 berada pada tahap 10.23% sahaja. Ini menjanjikan ruang dan peluang yang besar kepada semua penternak untuk menceburi bidang ini.

http://www.agribdc.gov.my/goat (2010)

Rabu, 22 Februari 2012

Potensi Pasaran Susu Kambing & Lembu Di Malaysia

Dalam tahun kebelakangan ini, terdapat suatu kecenderungan dalam permintaan susu negara yang berkualiti di seluruh negara terutama di kawasan Bandar. Pengimportan susu tepung dan susu cair telah meningkat. Belanja mengimport semakin mahal kerana peningkatan pertukaran wang asing yang tidak menguntungkan. Walaupun ladang kerajaan dan penternak tempatan mengeluarkan kira-kira 25 juta liter susu setahun, namun 95% permintaan susu dan produk susu adalah melalui import. Ini menyumbang kepada peningkatan jumlah import negara dari tahun ke tahun.

Pemasaran susu di Malaysia tidak pernah dilakukan seperti mana dibuat di negara barat atau Jepun di mana industri tenusu telah maju. Susu adalah komoditi keperluan harian yang mudah rosak dan tidak sesuai dibeli dengan banyak untuk disimpan di dalam peti sejuk. Oleh itu ia memerlukan penghantaran harian sama seperti roti dan surat khabar. Ia mestilah sampai kepada pengguna sebagai susu yang berkualiti dan pembungkusan standard. Dipercayai bahawa dengan pemasaran sistematik dan saluran pengagihan yang wajar, permintaan susu segar dijangka akan bertambah. Di dalam keadaan iklim tempatan, adalah perlu untuk mengadakan pengurusan rangkaian sejuk bagi pengedaran susu.

Walaupun susu tersedia di pasaran dunia, suatu tahap sara diri diperlukan dalam negara kita. Tahap sara diri yang rendah (kurang daripada 4%) membuatkan ia lebih kritikal untuk melihat perkara ini dengan serius.

http://www.agribdc.gov.my/milk (2010)

Isnin, 16 Januari 2012

Jualan Sabun Susu Kambing "Sold Out"

Alhamdulillah, jualan kami sering sold out di Pusat Jualan Taman Pertanian Universiti (UPM). Sabun susu kambing Hillcute sering mendapat order untuk tambahan stok. Tapi. Mungkin inilah stok terakhir kami sampai bila-bila untuk produk yang ini (sabun badan susu kambing). Tiada lagi stok yang baru. Fin....


InsyaAllah akan ada produk terbaharu keluaran Hillcute. Nantikan keluarannya...

Jumaat, 13 Januari 2012

Denda & Pengajaran Untuk Kambing Degil

Saanen ini selalu keluar pagar kawasan ragutan kandang! Sebagai denda seminggu, kami kasi rantai leher dengan loket kuning tong minyak. Rasionalnya supaya, kambing saanen ini tidak mudah telus lubang-lubang pagar yang tidak sepatutnya.. Juga peringatan buat tuan kandang yang degil!!

Rabu, 7 Disember 2011

Miniature Kambing Boer Untuk Dijual



Stok masih banyak. Ada berpuluh kotak, berkotak-kotak. Sebenarnya ia adalah milik rakan baik a.k.a sifu saya. Hanya RM25/sekotak.

Sabtu, 19 November 2011

Khasiat Sabun Susu Kambing Hillcute Rossie


Sabun susu kambing Hillcute Rossie menggunakan semua bahan terpilih untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Kami telah dedahkan kepada semua tentang kandungan yang kami gunakan dalam setiap produk kami. Bagi Hillcute Rossie kandungannya ialah susu kambing asli, gliserin, minyak zaitun, pati sari mawar.

Kali ini saya bongkarkan lagi rahsia untuk tatapan pembaca. Rahsia khasiat untuk setiap bahan kandungan Hillcute Rossie kami. Semua maklumat dan bahan ini kami kumpul dan kami saring melalui kajian dan ujikaji kami sebelum kami mencipta produk sebelum dipasarkan. InsyaAllah dan Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan kami dan pengguna sabun ini.

Khasiat susu kambing.

Susu kambing dapat menjadikan kulit tetap lembut, halus dan gebu. Kajian terkini telah memperakui bahawa susu kambing membawa kesihatan kepada kulit. Ini kerana kandungannya melimpah dengan protien, asid amino, lemak, vitamin, mineral dan asid laktat yang memberikan hasil efektif dalam melembabkan kulit dan rambut secara intensif agar memberi hasil yang segera. Kandungan vitamin-vitamin ini bekerja secara sempurna untuk memulihkan kembali serta menjaga kehalusan kulit, keindahan tubuh dan rambut manusia.

Menurut seorang Doktor dari Ohio US, Doktor George Dermit telah melakukan penelitian dan terapi susu kambing kepada kanak-kanak penderita penyakit kulit. Hasil penelitian yang dilakukannya, beliau menyimpulkan bahawa susu kambing sangat baik bagi penderita penyakit kulit seperti enzima, jerawat dan gatal-gatal. Malah, pakar penyakit kulit dari New Zealand, menganjurkan pesakit mereka untuk minum susu kambing sebagai peningkatan kesihatan kulit terutama bahagian wajah.

Antara khasiat dari susu kambing:
1. Memutihkan kulit dengan cepat dan mencegah kehitaman.
2. Membersihkan dan menghilangkan daki ataupun kotoran yang terdapat di tubuh.
3. Menghaluskan, meremajakan, menegangkan sekaligus menutrisi kulit.
4. Menghilangkan bau badan.
5. Terbukti menghilangkan jerawat dan bekas jerawat di muka.
6. Meneutralkan kulit dari kekeringan dan kelebihan minyak.

Rujukan susu kambing

Khasiat Minyak Zaitun

Menurut Tarmizi dan Ibn Majah, Nabi Muhamad SAW bersabda, "Makanlah minyak zaitun, dan sapulah kulitmu dengannya kerana ia datang dari pohon yang diberkati".

Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan. Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit.

Semua jenis minyak zaitun akan melembutkan kulit serta melambatkan proses penuaan. Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan kerana banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai.

Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda "Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)".

Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Rujukan minyak zaitun

Khasiat pati sari mawar.

Minyak pati sarinya mengandung geraniol dan limonene yang berfungsi sebagai antiseptik dan menambah daya tahan tubuh. Harum aroma bunga mawar baik untuk sistem saraf yang merupakan aromaterapi yang bersifat menenangkan, mengurangi stres emosional dan psikologi serta meningkatkan mood.

Pati sari mawar yang harum kaya akan antioksidan vitamin A dan vitamin C, minyak mawar mempunyai kesan tonik dan zat pada kapilari yang terletak betul-betul di bawah permukaan kulit. Minyak mawar mengurangkan kemerahan disebabkan oleh pembesaran pembuluh kapilari, iritasi dan luka bakar, atau keradangan kulit. Ia sesuai untuk semua jenis kulit, kerana ia kaya omega-3 dan omega-6 fatty acids, sangat bermanfaat untuk memulihkan kulit kering, kasar, pecah-pecah, sensitif, dibakar, atau penuaan.

Rujukan pati sari mawar

Khasiat gliserin

Kerana sifat kelembapannya, ia dapat menarik air dari atmosfera ke dalam kulit dan menjaga kulit tetap lembab. Gliserin tidak beracun, sehingga membuatnya selamat untuk digunakan sebagai produk kulit, bahkan untuk anak-anak dan bayi.

Gliserin terkenal dengan manfaat yang tak terhitung banyaknya yang telah terbukti dalam perawatan kulit kering. Sifat Gliserin yang melembap dan higroskopis membuat Gliserin menjadi produk yang terbaik yang dapat digunakan untuk perawatan kulit kering dan masalah perawatan kulit lainnya. Hal ini dapat meningkatkan dan melindungi kulit kering dengan mengisi matriks antara sel dan juga membantu dalam membangun struktur kulit . Ini menarik hanya jumlah yang tepat diperlukan untuk menghidrasi kelembapan kulit kering. Gliserin produk kulit kering seperti sabun, losyen dan krim tubuh merupakan produk yang tepat untuk mereka yang berkulit kering, Gliserin sangat lembut dan tidak memiliki efek sampingan bila digunakan pada kulit. Gliserin juga digunakan sebagai penawar untuk kulit kering dan masalah berkaitan lainnya seperti psoriasis dan eksim. Gliserin juga dapat digunakan dalam bentuk aslinya, tetapi dalam jumlah terbatas. Hal ini dapat digunakan langsung pada kulit sebagai pelembap atau dapat ditambahkan ke air mandi, krim, pembersih atau losyen.

Gliserin sangat baik untuk bibir dan masalah-masalah yang berkaitan dengan bibir seperti kering, bibir pecah-pecah, bibir sakit atau bibir gelap. Gliserin boleh digunakan terus pada bibir, sekali di pagi hari dan sekali di waktu malam, terutamanya selama musim sejuk untuk mencegah dan mengobati bibir pecah-pecah. Untuk bibir gelap, gliserin dapat ditambahkan ke balm bibir atau dicampur dengan krim susu dan disapukan pada bibir. Selain itu, lipstik yang mengandung gliserin ditemukan lebih lembap untuk bibir.

Gliserin digunakan untuk kulit tidak hanya untuk kulit kering dan masalah kulit kering, juga meluas ke kulit berminyak dan masalah penuaan kulit. Gliserin sangat bermanfaat untuk perawatan kulit berminyak kerana ianya boleh mencegah dan merawat jerawat. Gliserin, pada kulit berminyak, boleh digunakan sebagai pembersih atau pelembap untuk hasil terbaik. Hal ini juga memiliki kemampuan untuk mengurangi atau memperlambat kan kemunculan kedutan dan garis-garis halus dan juga menghindari berlakunya jangkitan bakteria kulit.

Rujukan gliserin

**************
Harga hanya RM10.00/satu. Segala pertanyaan dan pembelian boleh hubungi kami seperti di bawah:

HILL : 012-6951835
RIE : 019-6752529

Selasa, 1 November 2011

Biri-Biri 2.0


MADRID - Kira-kira 5,000 ekor biri-biri dan 60 lembu berarak di bandar raya ini di Sepanyol kelmarin yang dikendalikan oleh sekumpulan penggembala.

Menurut Presiden satu majlis penggembala, Jesis Garzon, perarakkan itu bertujuan bagi melaksanakan hak untuk menggunakan laluan semasa penghijrahan haiwan tersebut dari kawasan tempat tinggi ke kawasan padang rumput.

Perarakan itu juga dilakukan dengan mengikut tradisi lama apabila seorang ketua penggembala membayar sejumlah duit siling yang digunakan pada abad ke-11 untuk menggunakan laluan di bandar raya ini. - AP


Link: KOSMO

Isnin, 24 Oktober 2011

Hillcute: Khasiat Sabun Susu Kambing

Assalamualaikum..

Setelah beberapa bulan menceburkan diri dalam industri sabun susu kambing. Setelah berkursus. Setelah membuat beberapa rujukan. Dan. Setelah melakukan R & D. Akhirnya kami berjaya menghasilkan sabun susu kambing yang terkini. Sangat sesuai dengan kulit muka, tanpa bahan kimia dan bersifat ORGANIK. Diperkenalkan tiga produk SABUN SUSU KAMBING terbaharu kami!!!...

HILLCUTE KLASIKA
KHASIAT:
Memutihkan kulit, melembabkan kulit, merawat kulit sensitif(eczema), melicinkan kulit, menghilangkan kusam dan menghilangkan bintik hitam (black head & white head).

KANDUNGAN SABUN:
Susu kambing asli, gliserin, minyak zaitun, beras pulut yang digoreng kering & dikisar halus sebagai scrub.


HILLCUTE VANILI
KHASIAT:
Memutihkan kulit, melembabkan kulit, merawat kulit sensitif(eczema), menghaluskan kulit, menghilangkan kusam, membersihkan kulit dan menghilangkan jeragat.

KANDUNGAN SABUN:
Susu kambing asli, gliserin, minyak zaitun, pati sari vanila, oat sebagai scrub.


HILLCUTE ROSSIE
KHASIAT:
Memutihkan kulit, melembabkan kulit, merawat kulit sensitif(eczema), membersihkan kulit, menghilangkan jerawat, menyerikan mengharum serta menyegarkan wajah.

KANDUNGAN SABUN:
Susu kambing asli, gliserin, minyak zaitun, pati sari mawar.

***************
Harga hanya RM10.00 satu. Segala pertanyaan dan pembelian boleh hubungi kami seperti di bawah:

HILL : 012-6951835
RIE : 019-6752529

Rabu, 19 Oktober 2011

Harga Daging Kambing Tempatan Terkini 19 Okt 2011


GEORGE TOWN – Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Pulau Pinang memberi amaran kepada peniaga di negeri ini agar tidak mencampurkan daging kambing dengan daging lembu atau daging kambing import untuk memperdaya pengguna.

Ketua Pegawai Penguat Kuasanya, M. Guna Selan berkata, pihaknya mendapat aduan daripada orang ramai berhubung tindakan peniaga yang cuba mengaut keuntungan berlebihan dengan mencampurkan daging-daging berkenaan.

Katanya, daging kambing tempatan berharga antara RM33 dan RM35 sekilogram manakala harga daging kambing import ialah antara RM24 dan RM25 sekilogram.

KOSMO

Ahad, 9 Oktober 2011

Sabun Susu Kambing: Produk Terbaru Kami

Senyuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmm :)

Sabun muka berasaskan susu kambing asli.

i. Warna merah (Hillcute Mawar): Dengan khasiat minyak zaitun & air mawar.
ii. Warna putih (Hillcute Vanila): Dengan khasiat minyak zaitun, oat & vanila.

* Harga setiap satu RM10.00

Informasi:
Kelebihan minyak zaitun pada kulit KLIK.
Kelebihan oat pada kulit KLIK.




Jumaat, 7 Oktober 2011

Resepi Kambing Kuzi

Sila KLIK gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Dapatkan daging kambing kami yang dijual di pusat jualan Taman Pertanian Universiti UPM, Serdang. InsyaAllah memuaskan.**Sabun susu kambing Hillcute & Susu Kambing juga boleh didapati di sana.