Rabu, 22 Februari 2012

Potensi Pasaran Susu Kambing & Lembu Di Malaysia

Dalam tahun kebelakangan ini, terdapat suatu kecenderungan dalam permintaan susu negara yang berkualiti di seluruh negara terutama di kawasan Bandar. Pengimportan susu tepung dan susu cair telah meningkat. Belanja mengimport semakin mahal kerana peningkatan pertukaran wang asing yang tidak menguntungkan. Walaupun ladang kerajaan dan penternak tempatan mengeluarkan kira-kira 25 juta liter susu setahun, namun 95% permintaan susu dan produk susu adalah melalui import. Ini menyumbang kepada peningkatan jumlah import negara dari tahun ke tahun.

Pemasaran susu di Malaysia tidak pernah dilakukan seperti mana dibuat di negara barat atau Jepun di mana industri tenusu telah maju. Susu adalah komoditi keperluan harian yang mudah rosak dan tidak sesuai dibeli dengan banyak untuk disimpan di dalam peti sejuk. Oleh itu ia memerlukan penghantaran harian sama seperti roti dan surat khabar. Ia mestilah sampai kepada pengguna sebagai susu yang berkualiti dan pembungkusan standard. Dipercayai bahawa dengan pemasaran sistematik dan saluran pengagihan yang wajar, permintaan susu segar dijangka akan bertambah. Di dalam keadaan iklim tempatan, adalah perlu untuk mengadakan pengurusan rangkaian sejuk bagi pengedaran susu.

Walaupun susu tersedia di pasaran dunia, suatu tahap sara diri diperlukan dalam negara kita. Tahap sara diri yang rendah (kurang daripada 4%) membuatkan ia lebih kritikal untuk melihat perkara ini dengan serius.

http://www.agribdc.gov.my/milk (2010)

Tiada ulasan: