Selasa, 5 Mei 2009

Khasiat & Jualan Susu Kambing

Jika dilihat dari khasiatnya, susu kambing sebenarnya lebih baik daripada susu lembu. Salah satu sebab kurangnya minat untuk mengamalkan minum susu kambing adalah tanggapan bahawa ianya boleh menyebabkan darah tinggi dan "panas". Hakikatnya, susu kambing sebenarnya berfungsi menstabilkan tekanan darah, jantung dan banyak lagi. Tapi, masih ramai yang percaya mitos sebegini. Sebenarnya yang "panas" adalah kertas bewarna yang perlu dikeluarkan dari poket! Manakan tidak! harga pasaran susu kambing 250ml harganya mencecah RM10/botol. Malah, akibat terdesak, ada yang sanggup membeli RM60.00/botol 500ml! Ini kerana, kesukaran untuk mendapatkan bekalan. Dan. Faktor lain yang menyebabkan ia agak mahal kerana, ia merupakan minuman yang berasaskan perubatan. Bukan sekadar untuk kalsium atau tenaga. Malah, ia diakui mengandungi gizi yang lengkap dan baik untuk perubatan homopati & kesihatan. Inilah nilai perubatan yang saya maksudkan. Yang mana kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit-penyakit seperti:-

 1. Demam Kuning (Jaundice)
 2. Gastrik
 3. Migrain
 4. Masalah darah tinggi
 5. Masalah penyakit kulit
 6. Insomnia (sukar tidur)
 7. Senggugut
 8. Lelah (asma)
 9. Buah pinggang
 10. Lemah Tulang (Osteoporosis)
 11. Ekzema
 12. Hepatitis A
 13. Ulcer Perut
 14. Pucat (Anaemia)
 15. Penyakit Batuk Kering
 16. Pemulihan selepas pembedahan
 17. Alah kepada susu lembu
 18. Perawatan kulit
 19. Memulihkan tenaga batin
 20. Membantu pembinaan darah dan tisu
 21. Membantu pembentukan tulang dan gigi
 22. Memberi tenaga Ibu mengandung/menyusu anak
 23. Tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak
 24. Menambahkan selera makan kanak-kanak
 25. Sakit lemah jantung di peringkat awal
 26. Penyakit berkaitan jantung, limpa & hati
 27. Sakit sendi dan buah pinggang
 28. Menguatkan sistem imunisasi paru-paru
 29. Bersifat anti-arthritis (inflamasi sendi)
 30. Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
 31. Meningkatkan daya ingatan, kepekaan & penumpuan diri

Malah, Ianya tidak mengandungi beta-lactoglobulin iaitu penyebab alahan yang boleh menyebabkan asma, masalah pernafasan, radang telinga, infeksi kulit dan gangguan saluran pencernaan.


Susu kambing merupakan susu yang membawa tindak balas alkali. Iaitu sama dengan susu ibu. Sedangkan susu lembu membawa tindak balas asid.

Oleh itu susu kambing, memberi faedah pada mereka yang mempunyai masalah asid terlalu banyak dalam perut. Ia bertindak balas dengan cara menipiskan asid hidroklorik perut dan melindungi membran mukus di permukaan lapisan perut dari rosak. Selain sunnah, khasiatnya yang sungguh menakjubkan inilah, yang menyebabkan saya begitu teruja untuk berkongsi informasi. Disamping mempopularkan susu kambpng dalam minuman kita.

MEMPUNYAI PERISA ASLI, COKLAT & STRAWBERRY


Jualan susu kambing segar sebotol Pembelian minimum 10 botol. AGEN DIPERLUKAN (harga tidak termasuk kos penghantaran) Hubungi: 012-2969763 (rie)

SUSU KAMBING SERBUK, PRODUK TEMPATAN


Jualan susu kambing serbuk yang lebih ekonomi RM36.00 (Semenanjung) RM41.00 (Sabah & Sarawak) AGEN DIPERLUKAN (harga tidak termasuk kos penghantaran) Hubungi: 012-2969763 (rie)

2 ulasan:

Ahmad Rustam Bin Amir berkata...

cari duit lebih...!
Dapatkan buku ''Rahsia&Peluang Menjadi Penternak Jutawan'' di http://penternakjutawan.blogspot.com/

pakdin berkata...

Mana boleh dapat susu kambing segar di Selangor/Perak?