Jumaat, 27 Mac 2009

Rawatan Kecacingan & Bebelan.

Salam, hanya sekadar berkongsi sedikit cerita tentang merawat kecacingan kambing.

Walaupun saya memang tahu, semua penternak di Malaya adalah "Dr. Veterinar" tanpa tauliah & kuliah. Hahaha. Kadang-kadang cerita dan praktikalnya lebih hebat dari Dr Veterinar yang baru bertauliah Doktor. Tak percaya? Tanyalah Dr. Dodon. Hahaha. Itulah realiti di Malaya.

Mengapa kecacingan menjadi topik saya? Saya yakin. Pencegahan & rawatan kecacingan adalah antara faktor utama untuk menjadikan kita sayang pada kambing kita. Sebab kita sudah laburkan berpuluh ribu hanya untuk dapatkan kambing yang cantik dari kandang orang lain atau dari Aussie. Tapi selepas sebulan di kandang kita. Bulu kambing mula meremang! Nak belai-belai kambing pun, mula bulu roma kita yang meremang pulak. Kambing dah tak cantik.

OK. Terbaik kita gunakan Ivermactin atau Doramactin. Dengan jenama yang paling popular Ivocip atau Dectomac (jika silap tolong betulkan saya). Atau kerap di panggil ubat 3 serangkai. Iaitu untuk cacing, kutu & kurap. Gunakan ikut sukatan yang ditulis pada label. Berapa ml nisbah berat badan kambing (anggaran). INGAT!! Suntik di bawah kulit. Kesannya dapat dilihat paling awal seminggu. Jika tiada perubahan, ulangi semula. Mengikut arahan di label. Kalau tak paham. Tanya Dr. Azam Glovet atau Dr. Muru UPM, atau Dr. Azhar Perfect Fresh atau JPV terdekat. Hahaha. Malu bertanya kalu.... kambing mati, kancing gigi! Kejang sebab keracunan. Sebelum mati kejang, ubat terbaik parang! Hehehe.

Namun, bak kata Dr. Abas Mardi, "segalanya bermula daripada pencegahan awal". Cacing masuk perut, sebab makan tangan tak basuh! Itu kamu. Lubang bontot gatal! Hahaha. Kambing kecacingan, sebab minum air kotor bercampur tahi, apalah mahal sangat kalau guna niple drinker. Seterusnya, makan rumput basah sebab telur cacing membiak dalam air tu. Lagi satu, takung makanan kotor, berkarat tahi lumut tak pernah basuh.

"Tuan kambing hampeh! pemalas! pengotor! dah la makan aku ko catu, rumput secekak, dedak segengam. Kedekut!! Taik hidung masin!!!" Maki kambing. Kalau kamu faham bahasa kambing la.

Ingat! Kambing adalah haiwan yang pembersih. Jika diluar kandang, ia makan pucuk, bukan makan meragut. Jika kamu perhati dengan mata hati....

1 ulasan:

FAN Agri berkata...

Err bro rie, kalau tak silap dectomax suntik Intramuscular (IM)...