Khamis, 13 Disember 2007

Kenali Ciri Pejantan Boer Unggul

Ciri pejantan yang unggul yang paling utama ialah mempunyai sifat yang agresif dan galak apabila berhadapan dengan induk boer. Ini menunjukkan kadar metabolisma pejantan ini tinggi dan mempunyai keinginan mengawan yang tinggi.

Ciri ini penting untuk mendapatkan baka yang baik. Terutama keturunan jantannya. Ciri ini juga boleh dilihat jika ia dikumpulkan bersama pejantan lain. Kebiasaannya ia mendominasi kumpulan tersebut. Dan. Sifatnya yang paling penting, ia juga akan cuba memanjat belakang jantan yang lain untuk mengawan!

Di bawah ini dikongsikan bersama sebahagian ciri-ciri pejantan boer unggul:-

A - Jika di lihat daripada rupanya, lengkungan muka dan tanduknya mestilah rata seperti separuh bulatan.

B - Bahagian kepala pula, lebar hujung hidung yang terbaik haruslah sama rata dengan bibir bawah. Yang mana kambing tidak jongang atau bibir bawah melebihi yang atas. Bentuk matanya pula terbaik adalah seperti buah badam. Tompokan coklat pula mestilah sekurang-kurangnya terdapat 10 cm di kedua belah muka dan ditengah-tengah muka bewarna putih sejalur.

C - Dada dan leher berkulit tebal dan berkedut. Selain daripada itu dada mestilah bidang dan terbuka

D - Warna coklat mestilah hingga ke paras dada. Namun begitu, warna coklat yang lebih banyak menunjukkan boer ini lebih baik. Badan berwarna putih dengan kepala warna coklat gelap atau cerah tetapi mesti sama warna.

E - Belakang badan pula mesti panjang, lurus serta melebar. Manakala pinggul dalam keadaan lebar dan penuh dengan daging. Sementara itu "rump" tidak terlalu melekuk.

F - Ekornya menegak ke atas (berkeadaan seperti huruf C).

G - Kaki hadapan adalah sebaiknya lebih tinggi daripada kaki belakang dan mempunyai kuku yang sempurna dan lebar.

H - Kaki belakang pula haruslah pejal dan berotot. Kebiasaan kelihatan besar untuk menampung berat badan. Dan kelihatan lebih pendek sedikit daripada kaki depan. Kuku juga haruslah sempurna dan lebar.

**Segala komen & perkongsian maklumat dialu-alukan, kerana ciri-ciri ini sangat subjektif.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

adakah yang u maksudkan penjantan yang unggul itu bergred FB???

Rie berkata...

tidak semestinya