Ahad, 29 Mei 2011

Susu Kambing Susu Yang Barakah


Salah satu sebab kurangnya minat untuk mengamalkan minum susu kambing adalah disebabkan tanggapan bahawa ianya boleh menyebabkan darah tinggi dan “panas”.

Hakikatnya, susu kambing berfungsi menstabilkan tekanan darah, jantung dan banyak lagi. Tetapi berapa ramai dari kita yang memanfaat susu kambing dalam kehidupan seharian?

Antaranya, susu kambing mempunyai tindak balas alkali yang memberi faedah pada perut dan usus. Mereka yang mempunyai masalah asid terlalu banyak dalam perut (gastrik & ulser), dengan menjadikan amalan meminum susu kambing, ia dapat menapiskan asid hidroklorik perut dan melindungi permukaan lapisan perut dari terhakis dan cedera.

Jika junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. mengamalkannya, mengapa tidak kita?Kembalilah kepada SUNNAH RASULALLAH dimana Baginda mengamalkan meminum susu kambing. Satu hadis yg diriwayatkan oleh Abu Ubaidah bin Atoq, Rasulallah SAW bersabda yang bermaksud:

"Kambing merupakan haiwan yang penuh Barakah yang ditinggal-tinggalkan orang."

Kita sedia maklum kebanyakan rasul-rasul dan nabi-nabi semuanya pernah menjadi pengembala kambing dan tentu ada Hikmah disebaliknya yang hanya ALLAH SWT sahaja yg Maha Mengetahui.


Promosi: Jualan susu kambing (saanen) segar (250ml). AGEN DIPERLUKAN dengan harga istimewa! Hubungi kami segera seperti no telifon di sebelah..

Tiada ulasan: