Selasa, 17 Oktober 2006

Rancangan Perniagaan Kambing

Tujuan RP untuk meyakinkan pembaca bahawa projek perniagaan adalah viable dan mampu untuk membayar pinjaman pihak bank.

1. Pulangan 37% dan risiko yang rendah dengan mengawal penyakit dengan penternakan berkandang.

2. Pemasaran yang terjamin dengan Malaysia masih mengimport daging dengan peratusan yang tinggi untuk keperluan sendiri. RM500 saekor adalah menasabah.

3. Kos tetap sebulan = Gaji RM4000 + tanah RM50 x 5 ekar = RM250 susut nilai kandang / 60 bulan 900 elektrik / Air 200

JUMLAH KOS 5,350

4. Sumbang Sut kambing = 500 - 70 = 430/500 = 0.86

5. Titik pulang kos = kos tetap / sumbangan sut = 5,350 / 0.86 = RM6,220 Unit kambing = 12 ekor kambing sebulan.

6. Untung jika jualan 30 ekor sebulan = 18unit x RM430 = RM7740

7. Berapa ekor kambing patut dipelihara = 8bulan x 30 ekor = 240ekor.

8. Andaian diatas dibuat dengan tempoh matang 8 bulan.

9. Sayugia diingat kambing Australia hanya perlu 3 bulan matang.

10. Mengikut amalan penternak hanya menjual sijantan maka anda perlu mempelihara 2 x 240 = 480ekor sahaja.

11. Siapa nak beri RM7740 sebulan untuk tuan punya.

12. Berapa lama nak sampai 480 ekor = 3tahun 6 bulan.

Kredit untuk: Hj Arriffin
arriffin1@yahoo.com & kaprima@yahoogroups.com

1 ulasan:

Esteri Mumpung berkata...

Salam kekasihku
Saya benar-benar tidak tahu dari mana hendak memulakan testimoni saya kerana nama saya yang sangat gembira ialah Esteri Mumpung, dari Phillipine, Puan Rebacca Alma datang untuk menyelamatkan saya dan menghilangkan semua kesedihan saya.
Sungguh mengagumkan apabila saya berfikir bahawa semuanya telah selesai dengan saya, saya sangat terhutang budi sehinggakan orang-orang yang saya pinjam dari geng itu memerangi saya dan kemudian menahan saya akibat hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan tempoh rahmat diberikan kepada saya ketika saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan menjana wang untuk melunaskan semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahawa terdapat pemberi pinjaman dalam talian yang sah jadi saya perlu mencari di blog yang saya ditipu sebelum ini tetapi ketika saya menjumpai SYARIKAT PINJAMAN REBACCA ALMA, Tuhan mengarahkan saya kepadanya dan di sebuah blog kerana tarikan saya terhadapnya benar-benar suatu keajaiban mungkin kerana Tuhan telah melihat bahawa saya mempunyai banyak penderitaan dan itulah sebabnya dia mengarahkan saya kepadanya. Oleh itu, saya melamar dengan penuh semangat setelah beberapa jam pinjaman saya diluluskan oleh Lembaga Pengarah dan dalam 24 jam saya dikreditkan dengan jumlah yang tepat yang saya maksudkan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Pinjaman Peribadi kerana saya bercakap dengan anda sekarang saya mempunyai hapus semua hutang Saya dan sekarang saya mempunyai pasar raya dan pelaburan saya sendiri di Filipina dan Indonesia, saya baru saja membuka pusat membeli-belah di Malaysia tidak lama dahulu dan saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil kewangan, apa pun keputusan saya tidak ada urusan dengan Polis, saya sekarang wanita bebas.
Anda ingin mengalami kebebasan kewangan seperti saya, sila hubungi Ibu melalui e-mel syarikat: (rebaccaalmaloancompany@gmail.com) juga hubungi Puan Rebbacca melalui nombor whatsapp +14052595662.

Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahawa dalam dunia kesulitan ini, anda memerlukan seseorang untuk menolong anda mengatasi masalah perolehan dalam hidup anda dalam satu atau lain cara, jadi saya memberi anda mandat untuk mencuba dan menghubungi Puan Rebacca Alma di alamat di atas sehingga anda dapat mengatasi masalah kewangan dalam hidup anda.

Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (esterimumpung77@gmail.com)) . Semoga Tuhan memberkati anda semua.