Rabu, 6 Jun 2007

Metos & Realiti Memakan Daging Kambing

Mitos 1: Daging kambing hamis.
Daging kambing berbau hamis. Ramai yang mempercayai ini kerana penyembelih tidak tahu petua menyembelih. Ada juga yang mempercayai bahawa hempedu kambing tidak dibuang dengan cepat menyebabkannya terkena daging. 2 faktor ini dipercayai kononnya penyebab daging kambing berbau hamis.

Realitinya:
Daging kambing berbau hamis kerana kambing yang disembelih mempunyai kadar hormon mengawan (membiak) yang tinggi. Terutama bagi kambing yang telah matang. Ini kerana, kita selalunya menyembelih kambing yang berumur 2 tahun dan ke atas (untuk aqiqah & korban).

Selain itu, kambing yang ingin disembelih kadang-kala dibiarkan sebelum itu bercampur-gaul jantan betina. Ini menyebabkan hormon untuk mengawan tinggi dan mengeluarkan baunya untuk menarik perhatian kambing betina atau jantan untuk mengawan. Inilah yang menyebabkan daging kambing berbau hamis!

Oleh itu, bagi menjadikan kambing yang disembelih tidak berbau hamis, asingkan kambing tadi berlainan jantina beberapa hari berjauhan. Kemudian barulah sembelih. InsyaAllah daging kambing tidak lagi berbau hamis.

Atau, sembelih kambing muda berumur 8 bulan ke bawah. Contohilah orang arab, kerana mereka memakan daging kambing muda.

Mitos 2: Daging kambing pembawa darah tinggi.
Ramai yang mempercayai daging kambing berkolestrol tinggi. Dipercayai juga, sesiapa yang makan daging kambing boleh menyebabkan sakit kepala disebabkan "darah tinggi" naik. (Terutamanya orang Melayu)

Realitinya:
Menurut kajian, penggunaan daging kambing seluruh dunia adalah yang paling tinggi iaitu 64% berbanding penggunaan sumber daging yang lain. Jika diperhatikan di pasaraya tempatan, daging kambing adalah yang paling mahal harganya iaitu RM35 sekilo kerana permintaan yang tinggi yang merupakan salah satu faktornya. (Daging biri-biri RM25 sekilo).

Selain itu, menurut rujukan yang saya lampirkan di bawah, daging yang terbaik untuk dimakan adalah daging kambing. Ini adalah kerana daging kambing merupakan daging yang mempunyai kandungan kolestrol, kalori, lemak dan protien yang terendah berbanding sumber daging lain.









DAGING

KOLESTROL (mg)KALORILEMAK (gm)

PROTIEN (gm)

Kambing

63.8

122

2.6

23

Ayam

76

162

6.3

25

Lembu

73.1

179

7.9

25

Biri-biri

78.2

175

8.1

78.2


*per 3 oz. Cooked. Sumber: North Carolina Meat Goat Producers, Inc.

Keadaan pening kepala selepas memakan daging kambing adalah kerana memakan daging kambing yang berumur 2 tahun ke atas (kambing tua). Ini kerana kandungan kolestrol kambing tua memang tinggi. Oleh itu, amalan pemakanan daging kambing yang baik dan rendah lemak dan kolestrol ialah memakan daging kambing yang berumur 8 bulan ke bawah (kambing muda).

Rujukan:
http://www.kompas.com/kesehatan/news/0209/02/214614.htm
http://ordergoat.com/nutrition.html
Buku Panduan Pengeluaran Kambing Muda KaPrima.

Jumaat, 1 Jun 2007

Penjenamaan.

Casserose melangkah lagi setapak untuk menjadi suatu JENAMA industri penternakan kambing di Malaysia. Dalam masa terdekat, kambing-kambing Casserose akan bertebaran ke seluruh Negara.

Khas Buat Penternak Ruminan:
Perkhidmatan terbaru daripada Casserose.Tempahan TAG TELINGA haiwan yang boleh dicetak nama pemilik, kandang atau syarikat. Sila hubungi saya jika berminat. Terima kasih.

Selasa, 29 Mei 2007

Panduan Penternak Baru

A. Perancangan Projek:
Kena tahu apakah tujuan projek yang dirancang ini?
• Sebagai punca pendapatan sampingan atau tambahan?
• Sebagai punca pendapatan utama?
• Sebagai hobi?

Kena tentukan bentuk operasi mana yang hendak dipilih untuk menternak:
• Penggemukan (fattening)?
• Pembiakan anak atau induk (breading)?
Transit atau Trading?

Kena tentukan sistem pemeliharaan:
• Sistem kurungan?
• Sistem separa kurungan?
• Sistem ragutan bebas?

Kena tahu keperluan masa kerja harian jika penternakan ini dijalankan:
• Adakah ianya boleh menjejaskan masa kerja utama yang ada sekarang?

Kena tahu keperluan tenaga kerja jika penternakan ini dijalankan:
• Adakah ianya memerlukan tumpuan anda sepenuhnya?
• Atau cukup hanya dengan bantuan ahli keluarga ?

Kena tahu bagaimana cara untuk memasarkan ternakan:
• Jualan hidup?
• Sembelih & jual daging sendiri?
• Susu?

B. Pembangunan Kandang Yang Sesuai:
• Tidak menjejaskan kesejahteraan alam sekitar dan orang awam
• Membantu mencapai kecekapan dan keuntungan projek – ada kemudahan asas
• Tidak menjejaskan daya pengeluaran ternakan
• Tidak mendedahkan ternakan kepada bahaya penyakit/ lain-lain ancaman

C. Pemilihan Tapak Projek:
• Jauh dari kawasan perumahan (mesti lebih dari 500 meter)
• Mudah dihubungi oleh kenderaan
• Tidak ditengelami air atau banjir
• Mudah mendapat bekalan air
• Tidak mencemar alam sekitar
• Tapak projek yang baik adalah di kawasan ladang tanaman kekal

Peringatan:
Kesimpulan yang saya boleh berilah ialah; ia bukanlah suatu bidang yang mudah. Saudara harus berfikir berulang-ulang kali, berpuluh-puluh kali. Ini kerana kos yang perlu dikeluarkan bukanlah sedikit. Tetapi hasilnya memang LUMAYAN jika betul perancangan dan strategi. Namun begitu, jangan lemah semangat pula dengan kesimpulan saya ini. Di Mana Ada Usaha, Di Situ Ada Jaya. Berusahalah!!!

Rujukan:
Abd Halim Mohamed, Ketua Unit Pedaging. JPH Kelantan.
**Hubungi saya di CASSEROSE (012 2969763) untuk dapatkan baka terbaik Kambing Boer dan Feral.

Jumaat, 25 Mei 2007

Teori Pemprosesan Emas Hitam

Baja organik dihasilkan daripada hasil buangan haiwan atau tumbuhan. Baja ini 100% tidak terdapat unsur-unsur bahan kimia, antibiotik atau hormon. Baja organik yang dihasilkan daripada proses pengkomposan tinja kambing menggunakan STARDEC yang ditambah dengan bahan abu, kapur dan habuk kayu gergaji dalam tempoh tertentu. Selain itu pellet atau makanan kambing juga harus dicampur dengan Probiotik STARBIO.

Bahan Yang Diperlukan
• Tinja / kotoran ternakan - 83%
• Abu ( dari bahan bakar) - 10%
• Habuk Kayu Gergaji - 5 %
• Kapur (lime) - 2%
• STARDEC - 0.25%
Peringkat-Peringkat Proses Membuat Emas Hitam
• Pengkomposan
• Penapisan
• Pembungkusan
• Pemasaran

Pengkomposan
Langkah pertama, pallet atau makanan kambing haruslah dicampur dengan STARBIO sebanyak 300gm -500gm bagi 100 kg pallet.

Kemudian tinja dikumpulkan dibangsal pengkomposan yang mana lantainya sudah ditabur dan dilapisi dengan habuk kayu gergaji, kapur, abu dan STARDEC. Kemudian bahan ini harus berlapis lapis dengan tinja kambing yang baru sehingga ketinggian 1.5 meter. Biarkan timbunan selama seminggu.

Harus dipastikan bangsal proses pengomposan menggunakan lantai tanah, dan ternaung daripada hujan dan cahaya matahari secara langsung.

Pada minggu kedua, terbalikkan timbunan dengan memindahkannya ke petak berasingan. Suhu dalam timbunan pada minggu kedua akan naik hingga 60 darjah celsius dan ulang pembalikan pada setiap minggu hingga minggu kelima. Suhu dalam timbunan pada minggu ketiga dan keempat akan naik hingga 70 darjah celsius. Pada minggu kelima pula suhu akan turun antara 30-40 darjah celsius menandakan proses pengkomposan telah selesai. Semasa pembalikan dilakukan, pastikan keadaan kelembapan sekitar 60% dan jika terlalu kering hendaklah direnjiskan air.

Bahan pengkomposan yang telah selesai ini, dicampur homogen dengan cara disisir cangkul dari atas ke bawah. Kemudian ditimbunkan pada tempat pemprosesan baja dengan ketinggian 1.5 meter juga.

Ciri-ciri Emas Hitam yang sedia untuk dipasarkan:
•Suhu dingin secara alami (350 darjah celsius)
•Warna Coklat kehitaman
•Suhu dalam timbunan antara 60 -80 darjah celsius
•Tidak berbau
•Kadar air ± 40%

Penapisan/Penyingkiran
Proses ini dilakukan pada minggu keenam. Timbunan baja organik ini perlu dihancurkan dengan menggunakan mesin penghancur (grinder) yang berharga antara RM2300 – RM2500 dalam pasaran tempatan. Ia kemudiannya perlu ditapis menggunakan jaring dawai untuk mendapatkan tekstur yang seragam dan mengasingkan benda asing yang tidak diperlukan.

Pembungkusan
Baja organik yang telah dihancurkan dan ditapis perlu di timbang mengikut saiz plastik pembungkusan mengikut kehendak pengusaha. Pembungkusan boleh dibuat menggunakan jenama tertentu (contohnya Casserose) dengan mengikut saiz 0.5 kg, 1kg, 5kg , 10kg atau 20kg mengikut permintaan pasaran.

Faedah Perusahaan Emas Hitam Kepada Penternak Kambing
• Menyelesaikan masalah pencemaran dan bau busuk
• Menjimatkan kos penyediaan kumbahan najis ternakan
• Menjimatkan kos letrik dan air
• Mesra alam sekitar
• Meningkatkan dayamaju projek
• Menarik minat pengusaha
• Membantu mencapai sasaran Dasar Pedaging Negara

Kelebihan Baja Kompos
• Tidak berbau
• Meningkatkan kesuburan tanah
• Meningkatkan mikrobia tanah
• Mengurangkan serangan hama dan penyakit
• Memperbaiki struktur dan mengemburkan tanah
• Memperbaiki pH tanah
• Merangsang pertumbuhan pokok
• Meningkatkan kualiti hasil pertanian
• Sesuai untuk semua jenis tanaman samaada perladangan komoditi, sayur-sayuran, buah-buahan, pokok perhiasan dan bunnga-bungaan.

Pemasaran
Pasaran borong emas hitam kini adalah antara RM800 – RM1000 satu tan. Namun begitu jika dijual dengan bungkusan yang kecil dengan harga antara RM6 – RM8 sekilogram, ini akan menjadikan pendapatan sampingan penternak kambing sangat lumayan.

Emas hitam ini mendapat permintaan yang menggalakkan pada Pameran MAHA2004 dengan harga RM8 sekilogram. Strategi pemasaran yang baik dan efektif mampu menjadikan pendapatan daripada emas hitam sebagai suatu kegiatan sampingan yang lumayan bagi penternak kambing.

PRODUK BARU DARI CASSEROSE (EMAS HITAM)
Penafian:
Cara pemprosesan ini adalah teori saya sahaja mengikut pembacaan dan rujukan yang telah saya nyatakan di bawah. Ia telah disesuaikan dengan penternakan kambing dan tidak pernah saya praktikkan di lapangan. Formula pemprosesan ini juga tidak mendedahkan formula industri baja organik Casserose. Harap Maklum.

Rujukan:
1. Amran Shahir, Bahagian Pembangunan Industri Ternakan, JPH Selangor. (Pemprosesan tinja lembu dan kerbau sebagai baja organik)
2. Buku Panduan Pengeluaran Kambing Muda KaPrima.

Khamis, 24 Mei 2007

Rabu, 23 Mei 2007

Testimonial Penjualan Casserose

"Mohd Ubaidillah Ghazali" aidil08[at]yahoo[dot]com wrote:

Alhamdulillah pagi tengah hari tadi saya berkesempatan ke kandang Casserose nih walaupun susah nak carik sebab nyorok sikit. Urusniaga amat baik dan saya tersangkut jugak dalam 5 ekor.

Harga yang di tawarkan begitu memuaskan. Urusniaga masih belum tamat sebab saya masih belum menjelaskan kesemua harga dan menunggu penghantaran.

Terima kasih buat semua yang terlibat.

**********

esis_rie wrote:

Sama-sama. Penghantaran akan dilakukan dalam minggu ini secepat mungkin. InsyaAllah semua "anak angkat" tu selamat. Hehe..

Selasa, 22 Mei 2007

Boer Baru Dari Australia

Casserose telah membawa masuk lagi 50 ekor boer dari Australia. Shipment terbaru ini terdapat 4 ekor Boer Fullblood yang mempunyai certificate (sijil kelahiran).

Jika berminat untuk dapatkan boer terbaik (F2, F3, F4) yang masih fresh dari Australia, sila hubungi saya. Dengan harga promosi kandang!!!
Signbord Casserose di Jalan Kebun, Shah Alam.
Kandang (show room) Casserose yang menempatkan 150 ekor kambing baka boer dan feral.
Antara feral jantan yang dijual dengan harga antara (RM600 - RM700).

Dapatkan hanya di Casserose. Memberi banyak pilihan yang terbaik untuk anda. Sila hubungi saya esis_rie[at]yahoo[dot]com.

Rabu, 16 Mei 2007

Jumaat, 4 Mei 2007

Kenali Kambing Boer

Ramai dikalangan kita memilih untuk dapatkan kambing boer yang paling berkualiti. Namun tidak semua mengenali generasi-generasi boer. Mari lihat beberapa tips untuk mengenali boer terbaik sebagai ternakan kita.

Boer Full Blood (FB)
Ini adalah generasi kambing boer yang dibawa daripada Afrika Selatan. Badan tegap, kaki depan lebih panjang sedikit daripada kaki belakang. Ekor melentik. Warna kambing boer tulen keseluruhan kemerah-merahan atau hitam.

(info baru) Namun begitu, setelah dibuat pembacaan terperinci, saya akui boer FB juga terdapat dalam pelbagai warna dan struktur fizikal. agak sukar untuk menentukan Kambing boer yang asal (original boer). Oleh itu, nasihat saya pada penternak supaya mengenalpasti boer FB berdasarkan sijil kelahirannya (born certificate). Sila lihat jenis-jenis boer FB di SINI dan SINI. Terima kasih Azri dan Nasri_Baling atas pandangan saudara.

Feral
Kambing liar Australia. Petani di sana menangkapnya disekitar hutan dan menjualnya ke seluruh dunia terutamanya Malaysia. Di Indonesia mereka juga memanggil kambing ini sebagai Kambing Kachang kerana ia telah lama dibawa masuk ke Indonesia dan berbercampur-gaul dengan kambing tempatan. Namun kambing ini di Indonesia tidak berbulu lebat membezakannya dengan Feral Australia.

Boer F1
Boer FB jantan yang di kacukkan dengan kambing feral betina yang berwarna putih. Menghasilkan boer F1. Berwarna putih keseluruhan dan bentuk badan masih bercirikan feral.

Boer F2
Boer FB dikacukkan denga boer F1 menghasilkan boer F2. Ciri-ciri utamanya ialah kepala berwarna coklat tetapi agak kabur warnanya. Bentuk badannya juga masih kurang ciri-ciri boer yang berkualiti.

Boer F3
Boer F3 adalah kacukan antara boer FB dengan boer F2. Ciri-ciri utamanya ialah kepala berwarna coklat kemerah-merahan. Bentuk badan menyerupai kambing boer FB. Kualitinya sangat baik dan banyak dibawa masuk ke Malaysia.

Boer F4
Begitu juga boer F4. Ia juga merupakan kacukan antara boer FB dengan F3. Kepalanya berwarna coklat lebih gelap berbanding boer F3. Keseluruhan kepalanya coklat kemerah-merahan dan kehitam-hitaman. Bentuk badan menyerupai kambing boer FB juga.

Boer Purebred (F5 - F7)
Kacukan ini memperlihatkan pengaruh gen boer yang kuat. Secara keseluruhannya, kelihatan boer purebreed hampir sama dengan boer FB. Cuma terdapat tompok-tompok putih atau tompok-tompok coklat di badannya. Warna coklat kemerah-merahan bukan hanya terdapat di kepala tetapi turut terdapat di badan. Boer generasi ini juga sangat berkualiti untuk dijadikan baka (pejantan).

Bukan hanya sijil kelahiran boer yang menjadi pengesahan dan bukti ketulenan boer. Tetapi ilmu juga penting supaya kita tidak tertipu. Jadi berhati-hati dalam memilih boer yang berkualiti.

Ini hanya kajian daripada pembacaan dan pengetahuan yang saya terima daripada para penternak yang saya jumpa. Sila beri nasihat atau pembetulan jika terdapat kesilapan. Untuk maklumat tambahan sila klik di sini.

Khamis, 26 April 2007

Zakat Kambing & Biri-Biri

Dalam kita bersungguh-sungguh menternak kambing, janganlah lupa pula untuk mengeluarkan zakat. Sesungguhnya Allah dah berjanji bahawa dengan mengeluarkan zakat, akan menyuburkan harta.

Syarat wajid zakat ternakan.
1. Islam
2. Sempurna milik
3. Merdeka
4. Cukup Nisab (Genap setahun)
5. Binatang ternakan yang tidak digunakan untuk bekerja seperti membajak sawah, menarik kereta dan sebagainya.

Kambing yang hendak dizakatkan hendaklah yang sempurna dan tidak cacat. Ini berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud:

"Dan janganlah kamu sengaja memilih yang buruk-buruk daripadanya lalu kamu dermakan atau jadikan pemberian zakat." (Surah Al-Baqarah:267)

KADAR NISAB
KADAR ZAKAT
Bilangan (ekor)
Bilangan
Jantina
Umur
40 - 120
1 ekor biri-biri
atau
1 ekor kambing
Jantan/Betina

Jantan/Betina
1 tahun

2 tahun
121 - 200
2 ekor biri-biri
atau
2 ekor kambing
Jantan/Betina

Jantan/Betina
1 tahun
201 - 399
3 ekor biri-biri
atau
3 ekor kambing
Jantan/Betina

Jantan/Betina
1 tahun

2 tahun
Penambahan seterusnya: Tiap-tiap 100 ekor
1 ekor biri-biri
atau
1 ekor kambing
Jantan/Betina

Jantan/Betina
2 tahun

  • Setiap pertambahan 100 ekor, zakatnya ditambahkan 1 ekor kambing 2 tahun dan seterusnya.
  • Jika semua kambing sampai nisab itu jantan maka harus dikeluarkan yang jantan sebagai zakat, tetapi apabila ada antaranya yang betina hendaklah sebahagian dari zakat yang dikeluarkan itu betina.
  • Jika bercampur kambing dan biri-biri serta beberapa jenisnya maka apabila cukup nisab, bolehlah dikeluarkan zakatnya mengikut pilihan tuannya samada kambing atau biri-biri

**Layari e-zakat untuk maklumat lanjut

Rabu, 25 April 2007

Pembekal Kambing Di Malaysia


Kandang kami CASSEROSE di Jalan Kebun, Shah Alam ini adalah show room dan pusat jualan untuk kambing yang di bawa daripada Australia. Sebuah lagi kandang CASSEROSE bertempat di Segamat, Johor. Setiap 2 minggu, kambing Boer dan Feral dari Australia akan sampai ke CASSEROSE sebelum di hantar kepada pemborong dan penternak. CASSEROSE juga memberi perkhidmatan menghantar kambing secara terus dari Australia ke kandang saudara jika diminta. Ini kerana CASSEROSE mempunyai stok ladang yang banyak di Australia. Memandangkan permintaan yang tinggi, CASSEROSE bakal menjadi pengedar utama di Malaysia bagi menampung permintaan.

Isnin, 23 April 2007

Jualan Kambing Kami

JUALAN HEBAT!!!!!
Kami ada 70 ekor BOER (25kg-60kg) untuk di jual.
Harga antara RM900-RM3000.

Kami juga ada 100 ekor FERAL (30kg-60kg) untuk di jual.
Harga antara RM600-RM850.

Baru tiba dari Australia. Sila rujuk gambar kambing di bawah.

Harga masih boleh dibincangkan. Harap maklum.
Segala pertanyaan & pembelian, emailkan kepada saya di

esis_rie[at]yahoo[dot]com.
atau
012 2969763

Kambing Boer F2, F3 & F4 (RM1200-RM2000)


Kambing Boer F1 (RM900-RM1200)


Kambing Feral (RM600-RM850)

Sabtu, 21 April 2007

Kerja Kosong Pengurus Kandang

Pemilik 2 buah kandang kambing ( Segamat & Shah Alam) sedang mencari seorang graduan yang berminat untuk bekerja sebagai pengurus.

Scope of work;

1. Untuk memastikan pekerja-ekerja di kandang menjalankan tugas dengan sempurna untuk menternak kambing dan juga mungkin haiwan lain seperti rusa dan alpagas@Llama.

2. Tugasan lain adalah membantu membuat penyelidikan baja tahi kambing dan dari segi penyediaan dan pemasaran.

3. Criteria utama.. "minat yang mendalam", sanggup travelling dalam dan luar negara.

*****

Maaf jawatan ini telah di penuhi.
Hubungi saya
;
esis_rie[AT]yahoo[DOT]com

Selasa, 10 April 2007

Kenapa Menternak kambing?



Kenapa menternak kambing?

Soalan ini sering kali ditanya kepada kami. Terutamanya adik saya ini, Ali. Dialah yang beria-ia untuk menternak kambing. Saya yang menyokongnya 120% kira-kira 9 bulan yang lalu. Walaupun Ayah Ngah yang mencetuskan idea pada keluarga 3 bulan sebelum itu.

Pada peringkat awal, agak susah untuk meyakinkan keluarga tentang rancangan kami ini. Terutama memandangkan saya bekerja dan tinggal di Kuala Lumpur. Namun ini tidak menjadi halangan, kerana Ali tinggal di kampung. Kami memang sering berhubungan.

Kami masih muda, umur saya 29 tahun dan Ali baru 25 tahun. Semangat, tawakkal dan sokongan keluarga yang menjayakan rancangan ini hingga ke hari ini.

Saya mencari maklumat, membuat marketing, mencari contoh kertas kerja dan semua yang berkaitan dengan pengurusan. Ali mengendalikan pembinaan kandang, pencarian baka, dan semua aktiviti yang berkaitan dengan penternakan secara praktikal di lapangan.

Perkara yang paling penting.

Kami sekeluarga harus sedar, usaha ini akan berjaya hanya dengan suatu pengorbanan. Ya, hanya dengan satu pengorbanan. Dan..... Ali telah mengorbankan ijazahnya! Walaupun mempunyai pendidikan dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal dari UiTM dan mempunyai Sijil Keselamatan Industri dari NIOSH, dia tidak lagi menoleh ke belakang. Dia sanggup bersinsing lengan berpeluh menjayakan penternakan kambing ini. Kerana dia percaya. Kerana kami percaya. Penternakan kambing mempunyai prospek yang besar di masa hadapan.

"Belajarlah tinggi-tinggi sebelum bekerja. Ilmu tu samaada kita guna, atau kita framekan di dinding, bukan soalnya. Yang penting. Gunalah ilmu yang dapat dari universiti tu untuk buat kerja yang kita suka." Pesan Mak.
.
.

Dan. Saya tinggalkan soalan di atas itu untuk kamu.