Khamis, 27 Julai 2006

Sokonglah kami!

Esis dan adiknya menyambut seruan kerajaan dalam RMK-9..


  1. celik ICT
  2. sebagai siswazah yang cipta peluang kerjaya sendiri
  3. usahawan muda menternak kambing boer dan kambing kacukan
  4. usahawan muda membekalkan kambing, biri-biri, ayam kampung & lembu.

Apa lagi, MARILAH MENASIHATI & BERURUSNIAGA dengan kami......

SOKONGLAH KAMI!! caiyo... caiyo

6 ulasan:

jemay berkata...

Assalamualaikum..

hmm macamana nak bela kambing secara komersil ni..beminat tapi hapa pun tak tahu ni

esis berkata...

jemay,
waalaikumsalam...

cuba tengok panduan kat
http://www.jphpk.gov.my/Malay/Panduan%20kambing.htm

dan link-link yang ada dlm blog aku ni.

selamat berjaya.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum...hehe bela kamben ekk?kandang adik tak cukup tinggi maaa...sedut gas amonia lak nanti kamben tu memalam;koma bapak kandang trok la!!!apa pun smoga maju jaya dlm menternak kamben :)tanam pokok bambu kelilin kandang tau,sok kamben sesemer leh kasi daun bambu.nanti kite leh tukar2 pengalaman bela kamben.abg bnyk kamben susu,saanen,tapi kurang kamben daging,baru nak teroka bidang daging guna bapak jamnapari cross dgn bibit boer,kami buat barter trade,abg kasi mak kamben susu,member kasi kamben boer hehe mudah skit,kalau guna RM susah la skit sebab kita kurang modal pusingan...so last but not least : jaga diri supaya sentiasa sehat kerana itu syarat no 1 nak bela kamben.

ves of kampungchat.com

esis berkata...

Anony,
waalaikumsalam.... terima kasih ves, ooo daun bambu ubat selesema ye.. saya aritu kasi taruk kunyit kat batang idung kambing selesema. hahaha

kandang kat ner?? terima kasih.

azemuddin berkata...

azam..
As....
NI nak tanya kalo saya mulakan ternakan kambing 2 jantan 10 betina....
so kalo nak beli 2 jantan umur berapa yang sebaiknya.
Kalo 10 betina umur berapa yang sebaiknya.
Saya minta nasihat tuan/puan.....

esis berkata...

azemuddin,
setahu saya, jantan seelok-eloknya untuk dijadikan baka umur 8 bulan ke atas. paling baik 1 tahun sebenarnya.

dan seekor penjantan yang baik, sebenarnya boleh mengawan hingga 50 atau 60 ekor dalam seminggu. itu baka boer, jamnapari, saannen, dan feral.

untuk betina, 5 atau 6 bulan dah ok dah umur dia untuk mengawan. tengoklah atas kesihatannya.