Khamis, 24 Ogos 2006

Email terbuka kami kepada anda

From: (FRISB)
Sent: Tuesday, August 21,
To: esis
Subject: salam usahawan

(FRISB)> wrote:

Sy from KL juga. Tggal di puchong & tmpat kerja di KL,dekat je dgn menara Celcom. Klau mcm tu nnt bila2 free boleh jumpa.
sy klau boleh nak minta
bisness plan ternak kambing, sbb sy x brapa nampak sgt ternak kambing nie boleh buat duit. Itu yg sy nk tgok bsness plan, padahal mmg ternak bsnes kambing boleh buat duit.

Ini sy punya fikiran la,
contoh: just katakan setahun sekor kambing beranak sekor & harga sekor dewasa RM400 (kira ambil plg minimum).

ok, katakan sy beli 2 ekor kambing jantan & betina, then setiap tahun dapat sekor anak. maknanya income saya dpt RM400 setahun= RM33sebulan.

ok,katakan sy beli 1 ekor jantan & 20 ekor betina. lepas setahun dpt 20 ekor anak. so, lbhkrg income setahun 20x400=RM8000= 666sebulan.

ok, tu kira org x da basic lgsung & secara congak la psl bisness plan kambing mcm aku. so aku pikr, dengan 20 ekor kambing income lbh krg 666 atau ambik la katakan RM 1000/bulan. Klau ada 40 ekor = income RM2000 sebulan.


Itulah sy nak minta pandangan.
kat kmpung, adala tanah dlm 2 ekar, dah naik kandang kecil, tp kambing x beli lg.


--------------------------------------------------------------------------------

From: rie esis
Sent: Tuesday, August 22, 2006
To: (FRISB)
Subject: RE: salam usahawan

esis > wrote:

hahaha. ok gak kiraan macam tu.

tapi jangan lupa kambing boleh beranak sekurang-kurangnya 2 kali setahun. bagi ibu kambing yang subur dia akan beranak kembar 2 atau 3 ekor sekali beranak.

seekor jantan yang subur boleh mengawan 50 ekor dalam seminggu. oleh itu breeding kena jaga. proses mengawan perlu dikawal supaya anaknya membesar dengan baik.

2 ekor jantan dengan 20 ekor betina yang subur. kamu boleh dapat semula pulangan modal paling lama 1 tahun setengah. Ini jika kos kandang melebihi 15 ribu. dan marketing tidak bagus.

perlu diingat kos membina kandang yang baik rm10 ribu minimum. belum termasuk kambing. jadi perlukan sokongan duit dan semangat yang tinggi..

lebih baik membina kandang sebelum membeli kambing. ini bukan main-main macam orang dulu-dulu, yang kambingnya dilepaskan terbiar. seperti membela kucing. hehe.

saya pun masih belajar seperti saudara. tambahan info di http://kambing-boer.blogspot.com/

terima kasih.
esis

2 ulasan:

jengkaut berkata...

"esis > wrote:

hahaha. ok gak kiraan macam tu.

tapi jangan lupa kambing boleh beranak sekurang-kurangnya 2 kali setahun."

Macam mane ek.. Tempoh bunting purata 150 hari=5 bulan. Percampuran dengan jantan lebih kurang sebulan. Kat situ jek dah nak dekat 6 bulan, anak kambing nak kene susu lagi. Camner ek?

Betulkan saya sekiranya salah, saya budak baru belajar.

esis berkata...

anak kambing dia menyusu selagi ibu dia kasi. walaupun bunting dan ada anak kecik ibu kambing tetap susukan anak dia. jadi kambing ni bunting terus menerus. selagi subur.

haha macam kilang anak.